Τροφή για Σκέψη και Συζήτηση

«Τροφή για Σκέψη και Συζήτηση»

Στο πλαίσιο του project οι μαθητές που συμμετείχαν εργάστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Η oμάδα των Καλλιεργητών ανέλαβε τη φύτευση βοτάνων και λαχανικών και διαμόρφωσε  ένα μικρό χώρο καλλιέργειας στο σχολείο. Παρακολούθησε την ανάπτυξη των φυτών και ανέλαβε τη φροντίδα τους. Αναζήτησε πληροφορίες για τον τρόπο της καλλιέργειας των βοτάνων και των φυτών, την προέλευση των φυτών, τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους και δημιούργησε ένα σχετικό φυλλάδιο το οποίο μοίρασε στον κόσμο την ημέρα της παρουσίασης.

Η ομάδα των βοτάνων αναζήτησε πληροφορίες για την ιστορία της Μήδειας, κόρη του βασιλιά Αιήτη της Κολχίδας, και ονομαστή μάγισσα η οποία γνώριζε και χρησιμοποιούσε τα βότανα για θεραπευτικούς αλλά και για μαγικούς σκοπούς. Η ομάδα διερεύνησε τις θεραπευτικές και άλλες ιδιότητες των μαγικών βοτάνων της Μήδειας και δημιούργησε ένα σχετικό φυλλάδιο το οποίο παρουσίασε στη γιορτή του σχολείου.

Ιάσωνας και Μήδεια, John William Waterhouse, 1907

Μια τρίτη ομάδα μαθητών ασχολήθηκε με τη διατροφή και την κοινωνική ζωή. Αναζήτησαν ήθη και έθιμα, συνήθειες και συμπεριφορές που συνδέονται με το φαγητό. Κατέγραψαν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από τόπο σε τόπο, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Συγκέντρωσαν φωτογραφικό υλικό.  Δημιούργησαν καταλόγους  (μενού)  με παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές  από διάφορες τοπικές κουζίνες (κρητική, ποντιακή, πολίτικη, ηπειρώτικη κλπ). Τέλος, η ομάδα των κατασκευών κατασκεύασε ένα  ξύλινο παραδοσιακό “φανάρι” (χώρος αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων) και μια ξύλινη ζαρντινιέρα όπου και φύτεψαν διάφορα φυτά. Επίσης, μαζί με την προηγούμενη ομάδα, συγκέντρωσαν παλιά σκεύη φαγητού και μαγειρικής και τα παρουσίασαν σε έκθεση σε αίθουσα του σχολείου, την ημέρα της γιορτής.