Πίσω από τους στίχους

«ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ»

Χρησιμοποιώντας, ως αφόρμηση, την ακρόαση τραγουδιών με αγγλικό, αλλά και με ελληνικό στίχο και μετά από μία πρώτη επεξεργασία του νοήματός τους (και μετάφραση, στην περίπτωση των τραγουδιών με αγγλικό στίχο), εκφράσαμε απόψεις και εκθέσαμε προβληματισμούς, αντλώντας έμπνευση από το εκάστοτε τραγούδι. Επιλέξαμε τραγούδια με διαφορετικές μεταξύ τους θεματικές, με χιουμοριστικό και μη περιεχόμενο, τα οποία αξιοποιήθηκαν, στη συνέχεια, ως βάση για δημιουργικές δραστηριότητες, σε ομάδες εργασίας.

Η φύση των δραστηριοτήτων αυτών διαμορφώθηκε ανάλογα με τη δυναμική των ομάδων και τις προτιμήσεις των μελών τους. Μεταξύ των δραστηριοτήτων, στις οποίες καταλήξαμε, ήταν η συγγραφή και ανάγνωση κειμένων, αλλά και στίχων, ενώ κάποιοι διάλογοι, που δημιουργήθηκαν με βάση τις θεματικές των τραγουδιών, παρουσιάστηκαν από μέλη των ομάδων, ως παιχνίδια ρόλων. Επίσης, αναζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν  σχετικές με τα θέματα των τραγουδιών πληροφορίες και εντοπίστηκαν τραγούδια με αντίστοιχο περιεχόμενο, ενώ έγινε και σύγκριση και καταγραφή παρεμφερών ή διαφορετικών απόψεων κάποιων στιχουργών, για το ίδιο θέμα.

Το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας παρουσιάστηκε στη γιορτή αποφοίτησης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013, με τραγούδια από τους μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στο project αυτό, με αυθεντικούς, αλλά και διασκευασμένους από τους ίδιους στίχους, αλλά και με την παρουσίαση μουσικοθεατρικού δρώμενου, που οι ίδιοι δημιούργησαν, αντλώντας έμπνευση από τραγούδια σχετικά με τη ρουτίνα της οικογενειακής ζωής. Ο τίτλος του ήταν: «Μικρό καβγαδάκι» (με ένα διασκεδαστικό?  χορευτικό φινάλε).

Το project αυτό συνεχίζεται και κατά το σχολικό έτος 2013-14, με καινούργιες θεματικές και ιδέες?